DERATIZACIJA


Deratizacija je postupak kojim uništavamo glodavce (štakore, miševe i druge glodavce) biološkim, mehaničkim i kemijskim postupcima i metodama.

Deratizacija ima veliko higijensko i ekonomsko značenje jer glodavci prenose više od 20 vrsta zaraznih i parazitarnih bolesti životinja i ljudi. Ako jedan štakor pojede 18 do 25 kg zrna raznih žitarica izazivajući pri tome štetu prljajući hranu, vidljiva je neophodnost deratizacije.

Štakori i miševi zagađuju vodu, hranilice, pojilice, ambalažu, nagrizaju električne vodove, ulaze u ljudske nastambe, na poljima se hrane ratarskim kulturama pa je zbog toga vrlo važno njihovo uništavanje.

Kemijsko suzbijanje štakora i drugih glodavaca najsigurniji je način i mora se provoditi sistematski jedan ili dva puta godišnje.

Mamce izlažemo ovisno o prostoru na plastičnim, papirnatim ili kartonskim podlošcima.Pri postavljanju mamaca izrađujemo plan deratizacije s točno označenim mjestima gdje su postavljeni mamci.

Deratizaciju vršimo preparatima koji brzo djeluju, nisu otrovni za ljude i životinje.

Mamke postavljamo u kanalizacione šahtove, u zatvorene prostore (prostorije sa velikim protokom ljudi, uredske prostorije, prostorije za odlaganje hrane, skladišta . . .), a kod deratizacije okoliša mamce postavljamo na nepristupačna mjesta.

Mamce koje koristimo NE ZAGAĐUJU OKOLIŠ.

Sva mjesta gdje su postavljeni mamci označavamo vidno istaknutim natpisom PAZI OTROV.

Putem lokalnih sredstava javnog priopćavanja i na druge uobičajene načine oglašujemo akciju deratizacije.

 
©ŠKARDA d.o.o. Sva prava pridržana
Design by: misel@net4u.hr